Vi sejler på skiferie med DFDS Seaways

Når jeg tænker tilbage på min tidlige barndom, fremstår de fleste oplevelser ret uskarpe.

Jeg husker hverken min første skoledag eller mine favoritprogrammer i TV.

Derimod husker jeg klart min første vinterferie i Norge som 6-årig tilbage i 1981.

Det er dog hverken sne eller skiløb, men derimod sejlturene til og fra Oslo med DFDS Seaways, der træder skarpest frem i hukommelsen.

I 2015 pakkede jeg familiebilen med minderne fra 1981 og mine egne børn og kørte selv ombord på Oslobåden i Københavns Nordhavn.

Jeg har nedenfor samlet en række gode råd til dig, der overvejer at sejle på skiferie i Norge (eller Nordsverige) med DFDS Seaways.

Hvis du bor i Jylland, gider du næppe køre/sejle via København, men kan i stedet sejle med DFDS direkte fra Frederikshavn til Oslo.

Hvornår er det bedst at sejle på skiferie?

Hos DFDS Seaways er fredag og lørdag de helt store rejsedage. Priserne er sat derefter. Du betaler derfor mere for din kahyt og transport af bilen, hvis du er tvunget til at vælge den traditionelle 7-dages skiferie med lørdag som skiftedag.

Tilsvarende er fredag/lørdag i uge 6 (som indleder den store skiferieuge i uge 7) og fredag/lørdag i uge 7 (som indleder endnu en populær vinterferieuge i uge 8) de absolut dyreste rejsedage.

Priserne for mad, drikke og øvrige fornøjelser ombord er heldigvis uafhængige af, hvornår I sejler.

Hvis du planlægger skitur til Norge i vinterens travleste uger, vil jeg anbefale dig at booke både kahyt og transport af eventuel bil mindst 6 måneder før ønsket afgang.

Ved tidlig booking kan du være ret sikker på frit at kunne vælge præcis den type kahyt, som du ønsker.

Det skal retfærdigvis siges, at der – uanset rejsetidspunkt – er godt med albuerum ombord på Oslobåden. En håndfast styring af bordreservationer i Oslobådens mange restauranter sikrer desuden, at alle passagerer kan gå mætte i seng.

Én rute – To oslobåde

Der sejler to skibe på ruten mellem København og Oslo.

Hver eftermiddag kl. 16.30 stævner enten M/S Pearl Seaways eller M/S Crown Seaways ud fra Nordhavnen i København med kurs mod Oslo.

Den anden færge sejler samtidig fra Oslo mod København.

Pearl Seaways

Pearl Seaways // Foto: DFDS Seaways

Crown Seaways

Crown Seaways // Foto: DFDS Seaways

Færgen M/S Pearl Seaways er med sine 702 kahytter og i alt 1.870 sengepladser marginalt større end søsterskibet M/S Crown Seaways, der “kun” har 637 kahytter med plads til 1.790 passagerer.

“Crown Seaways” hed tidligere “M/S Crown of Scandinavia” og “Pearl Seaways” sejlede tidligere under navnet “M/S Pearl of Scandinavia”.

Skibene er forskelligt indrettet, men restauranternes navne og de forskellige klasser af kahytter går igen på begge Oslobåde.

Valg af kahyt på DFDS Seaways

“Seaways Class (økonomi)” – Discountløsningen

Kahytterne i kategorien “Seaways Class (økonomi)” er den absolut billigste indkvarteringsmulighed ombord på Oslobåden.

Du sparer penge, men risikerer til gengæld at blive indkvarteret med skibets kæmpe dieselmotor som nærmeste nabo (sådan lyder og føles det i hvert fald). Alternativt kan du risikere at måtte lytte til de dunkende diskorytmer fra natklubben, mens du ligger i din køje.

Køjer og madrasser i alle kahytter, også “Seaways Class (økonomi)”, er dog i god kvalitet, så hvis du og alle dine skirejsefæller har gode sovehjerter og et skrabet budget, kan “Seaways Class (økonomi)” sagtens være det rigtige valg.

Hvis du vil være sikker på at ankomme frisk og veludhvilet til Norge, bør du dog som minimum vælge kahytter i næste kategori.

“Seaways Class” – Den gode mellemvare

Kahytterne i kategorien “Seaways Class” ligger typisk på skibenes midterste dæk, i god afstand fra det larmende maskinrum. Kahytterne har 2, 3, 4, 5 eller 6 køjer. Kahytten med 6 køjer findes kun ombord på Crown Seaways og i begrænset antal. 6-personers kahytten består af to 3-sengs kahytter, der er forbundet med en “connecting door” (egen intern dør mellem de to kahytter).

Nogle af kahytterne i Seaways Class kategorien har havudsigt. Hvis du ikke er helt tryg ved at sejle eller nemt bliver ramt af søsyge, bør du vælge en udvendig kahyt med havudsigt, da en indvendig kahyt kan virke klaustrofobisk for nogle mennesker.

“Seaways Class Comfort” – Ekstra komfort til 2 personer

Hvis I rejser to personer sammen og gerne vil have en rigtig dobbeltseng (i modsætning til 2 køjesenge), kan I vælge kahytkategorien “Seaways Class Comfort”. Disse kahytter findes kun ombord på M/S Crown Seaways.

“Commodore Class” – Skiferie på 1. klasse

Commodore Class kahytterne er den sejlende udgave af et godt 4-stjernet hotelværelse. De fleste Commodore Class kahytter ligger på de øverste dæk og har store vinduer med havudsigt. I har også adgang til en særlig morgenbuffet forbeholdt Commodore Class-rejsende.

Fordele ved Commodore Class

  • Separat bane til check-in (kortere ventetid ved ombordkørsel)
  • Placering på nederste vogndæk (hvor der er bedre plads omkring bilen og I får lov til at køre fra borde som de første)
  • Bedre senge (ekstra topmadras og vist også 10 cm ekstra i bredden)
  • Større badeværelse
  • Markant mere gulvplads
  • Fladskærms-TV
  • Morgenmad i egen restaurant eller på sengen
  • Personlig concierge (f.eks. hjælp til reservation af bord)

“Commodore de Luxe”, “Commodore Balcony” og “Owners Suite”

M/S Crown Seaways

I den allerøverste kategori af kahytter finder du “Commodore de Luxe”, “Commodore Balcony” og “Owners Suite” kahytterne.

Disse luksuskahytter gør sejlturen til ren fornøjelse. Kahytterne i denne kategori er endnu større end Commodore Class kahytter og I får desuden adgang til Commodore de Luxe Loungen, hvor I gratis kan slappe af, læse magasiner og forsyne jer med snacks og drikkevarer.

Hvis I er en familie på fire, som rejser sammen, bør I overveje at booke en 4-personers Commodore de Luxe familiekahyt. Her kan hele familien sove samlet under luksuriøse forhold på skibets bedste placering.

På Crown Seaways er Commodore de Luxe familiekahytterne placeret allerforrest på dæk 9, hvilket bl.a. giver en fantastisk udsigt til indsejlingen gennem Oslofjorden.

Når du sammenligner priser på Commodore Class og de øvrige kahyttyper, skal du huske at tage højde for, at morgenbuffet er inkluderet i prisen, når du rejser på Commodore Class, men skal betales separat ved booking af Seaways Class-kahytter.

Commodore Class er dog en del dyrere end Seaways Class. Om fordelene opvejer den ekstra pris, må du selv afgøre. Her på redaktionen kan vi blot konstatere, at man meget hurtigt vænner sig til den ekstra luksus på Commodore Class.

Overvej eventuelt at booke Commodore Class på sejlturen til Norge og Seaways Class på vejen hjem.

Du kan få et samlet overblik over de forskellige kahyttyper og priser ved at lave en søgning fra søgeboksen på www.dfds.com.

Indtjekning og ombordkørsel

Indtjekning af rejsende i egen bil starter cirka kl. 15.00. Ombordkørsel starter kl. 15.15.

Se vores oversigtskort over færgeterminalen i Københavns nordhavn

Biler under 185 cm i højden placeres ofte på et mobilt vogndæk, der hejses op, når vogndækket er fyldt op, hvorefter der nedenunder fyldes op med lastbiler, varebiler, busser og biler med tagbokse.

Hvis din bil skal op på det mobile vogndæk, så sørg for at have styr på placeringen af jeres toiletsager og anden håndbagage, inden I kører ombord.

Bilerne holder meget tæt på det mobile vogndæk og med mindre I kører først ombord, så forvent at I skal sno jer ud af jeres egen bil og rundt om de øvrige biler. I nogle tilfælde er det næsten umuligt at få store hårde kufferter ud af bilen og med op på skibet.

Bildækket aflåses, når færgen sejler og låses først op cirka 30 minutter før ankomst.

Sørg derfor for at få skiftetøj til babyen, medicin, kontaktlinser og andre uundværligheder med op på færgen med det samme.

Når skibet er i havn igen og I skal køre fra borde, kan du som chauffør gøre dig selv og de øvrige bilister på dækket en stor tjeneste ved først at tænde motoren, når bilen foran dig sætter i bevægelse.

Tip: Hvis du vil have lettere ved at komme ind og ud af din bil, så betal 125 kroner ekstra og book plads til en høj bil med tagboks (også selvom din bil ikke har det og derfor godt kunne holde sig under 185 cm i højden). Så smides du sandsynligvis på nederste vogndæk med bedre plads omkring bilen.

Lad trygt børnene gå på opdagelse ombord

DFDS-KBH-OSLO-2

Alene det at udforske det store skib vil for mange børn være en eventyrlig oplevelse i sig selv.

Men når den første fascination over skibets lange korridorer, flotte rum og mange elevatorer har lagt sig, er der yderligere en lang række børnevenlige aktiviteter ombord.

Det er muligt at plaske rundt i poolen i færgens Bubble Zone, overvære et galopløb (med træheste) eller deltage i organiserede skattejagter rundt på skibet.

De lidt større børn kan bruge lommepengene på racerbilsspil, skydespil og andre elektroniske spillemaskiner.

Mad og drikke ombord på Oslobåden

DFDS-KBH-OSLO-3

Der er ingen gode undskyldninger for at gå sulten eller tørstig til køjs, når du sejler på skiferie med DFDS Seaways.

Hvis du ønsker at indtage den store 249-kroners aftenbuffet på restaurant “Seven Seas”, kan du med fordel bestille bord og betale hjemmefra. Der er både en tidlig og en sen “seating” i buffetrestauranten. Der er ofte stor efterspørgsel på de tidlige tider omkring 18.00. Du kan disponere over bordet i knap 2 timer.

Udvalget og kvaliteten af aftensmaden i den store buffet på Seven Seas restauranten er god. Hvis du ønsker at spise a la carte mad i roligere og mere eksklusive omgivelser, kan du i stedet booke bord i en af temarestauranterne ombord. Der serveres også en lækker og meget velassorteret morgenmadsbuffet i flere af Oslobådens restauranter fra kl. 07.00 og helt frem til ankomst kl. 09.45.

DFDS-KBH-OSLO-5

Læs mere om de forskellige restauranter på denne side på www.dfds.com.

Drinks og Disko Dasko

Hvis du ikke har mindre børn, som tvinger dig tidligt ned i kahytten, kan du læne dig tilbage i bløde stole i natklubben Columbus Club bagerst på dæk 8 og nyde en drink i dæmpet belysning og afslappende voksenmusik. Børn er velkomne og der er ofte en del af dem. I skolernes ferieuger er der ekstra gang i salget af alkoholfrie drinks.

På Crown Seaways er det muligt at fortsætte festen på det livlige diskotek Sky Club. Gennemsnitsalderen på gæsterne er dog ofte mindst 10 år over niveauet på et diskotek i en dansk storby. På diskoteket vil det være malplaceret at tage børn under 18 år med.

Ombord på Pearl Seaways er der ikke et diskotek i stil med Crown Seaways’ Sky Club.

Mobiltelefoni, data og trådløst internet

Når du er kørt ombord på Oslobåden bør du enten slukke mobiltelefoner og tablets helt eller som minimum sætte dem på flytilstand.

Alternativt risikerer du at blive koblet på det dyre satellitbaserede mobilnetværk ombord på DFDS-færgen. SMS’er, telefonsamtaler og især brug af data er så astronomisk dyrt, at du helt bør undgå at bruge det.

Hvis du vil undgå dyre regninger fra dit teleselskab bør du derfor først koble din mobiltelefon/tablet på mobilnettet, når færgen lægger igen ligger forankret ved kajen.

Skientusiaster, der ofte tager til Norge bør for øvrigt tage et grundigt blik på mobilselskabet “3”s mobil- og dataabonnementer. Med et af deres “3LikeHome” abonnementer kan du tale, SMS’e og surfe uden ekstra omkostninger i cirka 20 europæiske lande inklusiv populære skiferielande som Norge, Sverige, Østrig, Italien og Frankrig.

Læs mere om 3LikeHome på 3.dk eller læs vores guide til mobiltelefoni og data i udlandet.

Der er gratis WiFi på dæk 7 i området omkring Guest Service Center. Kapaciteten er dog begrænset, så livestreaming af TV eller andre datatunge aktiviteter er udelukket.

Øvrig praktisk information

Weekendsenge og sengeheste

Af sikkerhedsmæssige årsager er det ikke tilladt at slå en weekendseng op i kahytten (med mindre du har booket Commodore de Luxe, Commodore Balcony og Owners Suite kahytter).

Hvis du har bruge for en sengehest, kan du blot henvende dig i Guest Service Center på dæk 7 og oplyse dit kahytnummer, så dukker sengehesten på magisk vis op i kahytten lidt senere.

Må man have hund med på Oslobåden?

Det er – mod betaling af 200 kroner – muligt at tage din hund med ombord på færgen, når du sejler på skiferie med DFDS.

Du kan læse alle de mange regler og forbehold omkring hunde ombord på Oslobåden i på denne side.

Bliver man nemt søsyg ombord på Oslobåden?

Hvis du let bliver køresyg, så har du også forøget risiko for at blive ramt af søsyge på det, der ellers skulle have været en hyggelig start eller slutning på din skiferie.

Oslobåden er dog et meget stort skib og ligger derfor mere stabilt i vandet, når bølgerne går højt. Derudover foregår det meste af sejladsen i normalt rolige farvande.

Når du booker kahyt, så husk, at skibet gynger mindst omkring skibets centrum, altså midtpå og på dæk 4/5.

Hvis det blæser og du har tendens til søsyge, kan du med fordel købe transportsygemedicinen Marzine før afgang. Tag en tablet, når I sejler fra København eller Oslo. Medicinen er testet i høj søgang (kuling med vindstød af orkanstyrke) ombord på Oslobåden og den virker fint.

Vejrudsigten og forventet højde på bølger kan tjekkes på denne side på YR.no og på DMI.dk. Præcis hvor meget skibet gynger afhænger både af skibets fart/vægt samt bølgernes højde og retning. Hvis bølgerne er over 2 meter og kommer fra en vestlig retning, så vil du kunne mærke skibet gynge.

Er det billigst at køre eller sejle til Oslo?

En mellemklasse Seaways Class kahyt til 4 personer og transport af en personbil fra København til Oslo og retur koster i omegnen af 4.000 kroner på de fleste fredage i løbet af vinteren.

Hvis du i stedet vælger at køre fra Sjælland og hele vejen op igennem Sverige, skal du køre i alt 1.200 kilometer ekstra (cirka 600 kilometer hver vej). Hvis vi medregner brændstof, broafgifter til Øresundsbroen, slid på bilen og værditab, så lander din samlede omkostning også på omkring 4.000 kroner.

I kroner og ører, koster det dermed omtrent det samme, uanset om du sejler eller kører på skiferie i Norge.

Det tager 7 timer at køre og 17 timer at sejle.

Når du sejler, sover du dog omtrent halvdelen af de 17 timer og ankommer i stedet frisk og veludhvilet til Norge.

Bedste skiområder i Norge

Hvis du har købt ideen om at sejle på din næste skiferie til Norge, men er usikker på, hvor du skal køre hen, når I kører fra borde i Oslo, kan du læse vores opdaterede anbefalinger af 11 populære (og 2 ekstra børnevenlige) skisportssteder i Norge.

Du kan også hoppe direkte til beskrivelsen af min families favoritskisportssted i Norge, nemlig Trysil.

Du kan finde aktuelle tilbud på transport til skiferien i Norge hos DFDS Seaways.

Menu