Se årets mest populære ski hos AktivVinter.dk | Skisport.dk
I denne guide giver jeg dig først et overblik over de forskellige typer af ski, som du kan købe i danske skibutikker eller leje på skisportssteder.
Derefter går jeg i dybden med all-mountain ski, som ofte er det bedste valg til dig, der kun ønsker at eje eller leje ét par ski til din skiferie.
Groft skrevet kan alpinski inddeles i fem kategorier:
- All-mountain ski (f.eks. Salomon Distance 76)
- Freeride ski (f.eks. Blizzard Brahma 88)
- Freestyle/park ski
- Race ski (f.eks. Head Supershape i.Speed)
- Touring ski
Læs også: Valg af ski til børn
All-mountain ski
All-mountain ski er den mest populære skitype i øjeblikket. Det er all-mountain ski, som der sælges flest af i danske skibutikker. Hvis du lejer ski på skisportsstedet, vil du sandsynligvis også få udleveret et par all-mountain ski.
All-mountain ski er dog et vidt begreb.
Der findes all-mountain ski med bredder på mellem 80 og 90 mm (målt under skistøvlen), som primært er beregnet til brug på pisten, men også er acceptable til off-piste skiløb.
Andre all-mountain ski er bredere (op til cirka 105 mm) og er bedst til skiløb uden for pisten, men også gode på pisten.
De fleste skiløbere, inklusiv mig selv, bruger klart mest tid på pisten.
Hvis det også gælder dig, bør du vægte dine all-mountain skis egenskaber på pisten højere end skienes evner uden for de præparerede pister.
Selv blandt all-mountain ski med omtrent samme længde og form, er der ofte stor forskel på, hvordan skiene opfører sig ude i sneen.
Hvis du har mulighed for det, bør du derfor prøve de all-mountain ski, som du har forelsket dig i, før du køber dem.
Eksempler på gode all-mountain ski
Freeride ski
Hvis du ofte tager på eventyr langt fra de præparerede pister, er et par freeride ski det rigtige skivalg til dig.
Med et par “big mountain”-ski under fødderne, er det kun din krop og din hjerne, der sætter grænser for dit skiløb, når det bliver dybt og stejlt ude på bjerget.
Freeride ski er typisk mindst 105 mm brede, og ofte endnu bredere.
Desuden er freeride ski blødere og mere eftergivende end eksempelvis et par stive race ski til pistebrug.
Freeride ski købes ofte først som ski nummer to, da freeride ski ikke er velegnede til skiløb på pisten.
Eksempler på gode freeride ski
Freestyle ski (park ski)
Freestyle ski og park ski er to betegnelser for samme type ski, som er målrettet legesyge skiløbere i alle aldre.
Freestyle ski er det perfekte skivalg til dig, der tilbringer meget tid i snowparken.
Freestyle ski har ofte twintip (skispids i begge ender) og egner sig derfor godt til at køre switch (baglæns).
Desuden er freestyle ski kortere, blødere og mere eftergivende end pisteski.
Freestyle ski er ikke optimale til pistefræs, da de er ustabile i høj fart og for bløde til at give dig et godt rebound på vej ud af svinget.
De fleste freestyle ski er også for korte og smalle til dyb puddersne, hvor især freeride ski, men også mange all-mountain ski er dem overlegne.
Race ski
Race ski har intet at gøre i snowparken, men er derimod skabt til skiløb på pisten.
Der findes race ski i mange forskellige udformninger og prisklasser, men de er næsten altid både smallere (typisk cirka 70 mm brede under bindingen) og stivere end de øvrige skityper.
Race ski er til dig, der elsker at køre stærkt på pisten, og gerne presser både dig selv og dine ski lige til grænsen. Du får maksimal kontrol og kontant feedback fra race ski, men denne skitype er ikke velegnet til nybegyndere.
Race ski er klart sjovest på nypræparerede pister, men performer også godt på isede underlag, da race ski er stive og ofte har et fremragende kantgreb, når de køres rigtigt.
De fleste race ski fås både i “S”-udgaver (Slalom) og “GS”-udgaver (Giant Slalom / Storslalom).
Eksempler på gode race ski
Touring ski
Touring ski er kun interessante for skiløbere, der søger længere væk fra pister og lifter end den almindelige danske skiturist.
Til randonnee-skiløb og ski touring er skiudstyrets vægt en afgørende faktor.
Hvert gram der skæres af vægten giver skienes ejer mulighed for at nå længere op eller hen på bjerget, hvor den uberørte sne og de bedste linjer venter.
Touring ski og de tilhørende bindinger bør derfor vælges så lette som muligt. De rigtige nørder vælger ofte specialbindinger fra Dynafit, men Markers billigere randonnee-bindinger er også et godt valg.
Nogle af de letteste all-mountain ski er også velegnede som touring ski.
Sidecut, Camber og Rocker?
Hvis du ikke er hardcore skiløber eller sælger i en skibutik, er ord som “sidecut”, “camber” og “rocker” sandsynligvis ren volapyk for dig. Her får du lige en kort ordforklaring, så du ikke falder helt igennem, hvis du falder i snak med en skiekspert i stoleliften eller til afterski.
Sidecut
Siden carving-skienes markante indtog på pisterne for 15-20 år siden, har de fleste ski været timeglas-formede med brede skispidser og skiender, og et smallere stykke midt på skiene, det såkaldte “sidecut”.
Camber
Camber er den traditionelle profil for både ski og snowboards. Når skiene ikke er belastede, vil ski med camber-facon have en svag bue midtpå med luft under. Når skiløberens vægt presser skiene ned, vil vægten være nogenlunde jævnt fordelt i skienes længderetning. Det giver god kontrol i svingene og på præparerede pister.
Rocker
Rocker er omtrent det modsatte af camber. Når en ski har “rocker”, er for- og bagender svagt løftede i forhold til midten af skiene. Det giver mindre vægt på for- og bagski, hvilket er en fordel både i snowparken og uden for pisten. Ski med rocker kan enten være med “full-rocker”, “tip-rocker” eller “tail-rocker”.
Skal ski være hårde eller bløde?
Der er stor forskel på, hvilke materialer de forskellige skimodeller er lavet af.
Tidligere var træ altid hovedingrediensen, når skidesigneren skulle finde på opskrifter til nye ski, men i dag har moderne ski ofte en kerne af enten træ eller et komposit-materiale, som på bedste sandwich-maner er pakket ind i et varieret mix af andre materialer som eksempelvis forstærket glasfiber og titanium.
Det kræver en doktorgrad i fysik at redegøre for de forskellige materialers effekt på dine skis hårdhed og dynamiske egenskaber, så du må ned i butikken eller ud på bjerget for at mærke skiene med egne fødder og hænder, før du kaster penge efter dem.
Som udgangspunkt bør nye og uerfarne skiløbere vælge en blød ski (som kræver mindst kraft, når skien skal bøjes sammen på midten), mens mere erfarne skiløbere vil have større glæde af ski, der er stivere (hårdere) i skienes længderetning. Stive ski er mere stabile og giver bedre kontrol i høj fart.
Du bør også holde øje med skienes vridningsstabilitet (kan bedst forklares, hvis du tænker på en vaskeklud, som vrides rundt om sin egen akse med begge hænder). For både nye og rutinerede skiløbere er ski med minimal vridning at foretrække, da det alt andet lige gør skiene nemmere at styre.
Hvor lange skal ski være?
I “gamle dage” var din højde og vægt nok til at afgøre, hvor lange dine ski skulle være, men de mange nye skityper har gjort valget mere kompliceret.
Læs vores guide til valg af skilængde.
Prøv helst dine nye ski, før du køber
Uanset hvor bevidst du er omkring dine egne evner som skiløber, og hvor kompetent sælgeren i din lokale skibutik er, bør du prøve dine nye ski, før du svinger kreditkortet.
- Tjek om du kan leje de ski, som du har forelsket dig i. Så kan du sikre dig, at kærligheden også overlever den første tur på pisten. Ofte kan du få et afslag i købsprisen, der svarer til det beløb, som du betalte for at leje skiene. Husk dog, at du skal have nye ski og ikke et par, som allerede er blevet mishandlet på pisterne.
- Du kan også aftale et midlertidigt skibytte med din skirejsefælle, hvis han eller hun har et par interessante ski spændt under skistøvlerne. Sørg for at justere bindingernes støvlelængde (måles i mm) og vægtindstilling (måles i DIN).
- Hvis du er virkelig seriøs omkring dit indkøb af nyt legetøj til fødderne, så hold øje med skirejsebureauernes og skiproducenternes skitest-ture, hvor skiproducenterne gratis lader deltagerne teste et kæmpe udvalg af forskellige ski. På skiproducenternes testture har du rig mulighed for at lave en grundig test af nye ski inden et eventuelt køb.
Det findes ikke en facitliste i forbindelse med valg af nye ski. Når du først har kørt en tur på et par gode ski, er du dog sjældent i tvivl. Hvis fornemmelsen i din mave er god, er det bare med at slå til.
Hvis du gerne vil have nye skiferietips tilsendt hver måned, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Se årets mest populære ski hos Skisport.dk | AktivVinter.dk
Læs også: Guide til indstilling af skibindinger